домашен

домашен
домашний
* * *
дома́шен
домашний

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Смотреть что такое "домашен" в других словарях:

 • домашен — прил. къщен, семеен, фамилен, всекидневен прил. опитомен прил. близък, интимен, частен, фамилиарен прил. домакински …   Български синонимен речник

 • Ларарии — (лат. Lar домашен дух) свеченост во чест на домашните богови, духовите на починатите, што се славеле во стар Рим на 1 мај …   Macedonian dictionary

 • аборигинален — (лат aboriginalis) 1. првобитен, 2. староседелски, домашен, самоник …   Macedonian dictionary

 • авлија — 1. (тур avli) домашен двор ограден со ѕид 2. (тур havli) 1. голема бела шамија со која жените си го покриваат лицето 2. чаршаф, 3. крпа за бришење …   Macedonian dictionary

 • вернакуларен — (лат. vemaculus) домашен, домороден …   Macedonian dictionary

 • ентопичен — (грч. entopios) домашен, роднокраен …   Macedonian dictionary

 • енхориско писмо — (грч. enchorios домашен, домороден) народно писмо кај старите Египќани …   Macedonian dictionary

 • епихоричен — (грч. epichorios) домашен, обичаен, домороден …   Macedonian dictionary

 • иконостас — (грч. eikon, istemi стави/става) 1. во православните цркви: ѕид украсен со икони што го дели олтарот од другиот дел на црквата 2. владбнатина во ѕид, полица или постамент каде што се држат икони во православните куќи, домашен олтар …   Macedonian dictionary

 • интерен — (лат. internus) 1. внатрешен интерна медицина дел од медицината што се занимава со проучување и лекување на болестите на внатрешните органи 2. домашен, приватен, личен 3. што е определен за внатрешна служба, што не е за јавноста …   Macedonian dictionary

 • конфинација — (лат. confinatio) прав. 1. заточение, прогонство 2. ограничено движење, домашен затвор …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»